Ana içeriğe atla

Kolunuza Altın Bilezik Takmadan Parmağına Tek Taş Yüzüğü Takma

Bu yazıda, kadına şiddete tepki oluşturmak adına yapılan bir paylaşımı sizlerin yorumlarına sunacağım. Merhaba Sayın Okuyan, Kadına şiddetin artmış olduğunu ana haber bültenlerinden anlamak mümkün, detaylı veri toplama ve analiz süreçlerine girmeden. "Bu durumun eğitim ile ilişkisi, toplumsal yapı kaynaklı nedenleri, sosyoekonomik durumun sonuçları....." bu denli detay bilgi de mevcut olmayacak yazının içeriğinde. Bir paylaşım var sadece. Belki tartışmaya açık. Ancak, kadınların kendi mesleğini edinebilmeleri, eğitime vermesi gerektiği önemi vurguluyor olması, toplumsal baskı ve ideolojilerin doğurduğu "evlilik" fikrini 2. plana atıp önceliği kendisine ve kendi düşüncelerine vermesi gerektiğini savunuyor olması nedeniyle paylaşıyorum. Koluna altın bileziği ( mesleğini ) takmadan parmağına altın / tek taş yüzüğü takarsan o parmak kangren olur. Hayatına devam edebilmek için bir başkasına muhtaç kalırsın. Şiddet ve yoksulluk gibi olumsuzluklara boyun eğmek du

Yeni Başlayanlar için PPAP

Bu yazıda PPAP hakkında biraz daha detaylı bilgi verip sektörel açından PPAP'ın önemini ele alacağım. PPAP hakkında bilinmesi gereken temel bilgileri açıkladım.

Başlıktan da anlaşılacağı üzere detaylı teknik terimler ile boğulmayacaksınız.

Merhaba Sayın Okuyan,

Üretim sektörü, vizyonlarını seri (çok çok) üretimden kaliteli üretime dönüştürecek adımları atmaya başladı. Çünkü uluslararası sektör içerisinde rekabet etmenin gerekliliği buna dönüştü. İşte bu dönüşüm projesinin otomotiv sektöründeki kılavuzu APQP, PPAP'dır.

Yeni Başlayanlar İçin PPAP Bilgilendirmesi


PPAP hakkındaki kısa bilgilendirme yazısında nedir sorusuna cevap vermiştim.


  • "PPAP kelime anlamı İngilizce "Üretim Parçası Onay Prosesi" anlamına gelen "Produciton Part Approval Process" açıklamasının kısaltılmış halidir."

PPAP'ı müşteri açısından tercih edilebilir kılan en önemli noktalardan bir tanesi "Güvenilir ve tekrarlanabilir" bir süreç olduğunun garanti altına alınıyor olmasıdır. Tabi müşteri teknik data ve spekleri içerisinde kalmak şartı ile. . .

PPAP içeriği sadece müşteri teknik şartlarını karşılama dokümanlarının kayıt altına alınıyor olması değildir. Üretici firma için de bazı emniyet avantajları sunmaktadır. Tam da bu nedenle PPAP'ı, riskleri tanımlama, kayıt altına alma ve azaltma süreci olarak da tanımlayabilirim.

Üretim için uluslararası kalite standartları artmaya devam ediyor ve birçok sanayi şirketi, tedarikçilerinin üretim partisi onay sürecini ifade eden PPAP'i kullanmasını zorunlu kılıyor.

PPAP, ürün ya da prosese daha az dönüş ve revizyon yapılmasını umut ederek bir müşteri ile tedarikçi arasında daha iyi iletişim sağlamaya yardımcı olur.

Otomotivin vazgeçilmez bu terimine yabancı iseniz veya başlıkta belirttiğim gibi yeni başlıyor iseniz aşağıdaki döküme hızlı bir inceleme fırsatı oluşturmanızı tavsiye ederim.

İmalat Sanayinde PPAP

Üretim Parça Onay Süreci (PPAP), otomotiv ve havacılık endüstrilerinde müşteriler ve imalatçılara( tedarikçilere) üretim öncesinde, üretim safhasında ve sonrasında imalat tasarımlarını ve proseslerini tanımlayan ve bunları onaylayan standart bir prosestir.
Production Part Approval Process


PPAP, imalatçıların ve tedarikçilerin gereksinimlerini daha net bir şekilde anlamak için verileri belirli standartlar dahilinde kayıt altına alarak uzlaşmak için kullanılmaktadır.

Müşteri beklentileri altında teknik resim spesifikasyonları, dizayn doğrulamaları , testler & ölçümler.. yanı sıra belirtilen üretim miktarlarında ve kalite beklentileri dahilinde sürekliliği amaç edinir.

Otomotiv endüstrisinde olanlar için, PPAP süreci ile ilgili AIAG-Production Part Approval Process kitabını satın almayı önerebilirim.

PPAP İçeriğinde Neler Vardır?


Yukarıda belirtmiş olduğum PPAP el kitabı, otomotiv tedarikçileri için mükemmel bir kaynaktır. Production Part Approval Process manueli, eksiksiz bir PPAP sunumu için gereksinimleri anlatan PPAP kontrol listelerini tanımlamaktadır.

Kontrol listeleri farklı PPAP düzeyleri için değişkenlik göstermektedir. (PPAP seviyeleri 1'den 5'e kadar değişmektedir.)

Eğer uzay endüstrisi değil de otomotiv endüstrisi için PPAP bilgilendirmesi almak adına bu yazıya ulaştı iseniz sizi ilgilendiren kontrol listesinde 18 ana madde vardır (Her madde farklı soruları içeren alt maddelerden oluşmaktadır).

Her bir PPAP seviyesi, her öğe için spesifik gereksinimleri belirler ve hangi öğelerin müşteriye sunulması gerektiğini gösterir. Yani PPAP seviyeleri müşterilere sunulacak alt maddelerin farklılaşması ile ayrışır. Bununla birlikte, tedarikçinin, PPAP seviyesinden bağımsız olarak, PPAP'nin hangi seviyede olursa olsun, uygulanabilir her unsuru tamamlaması gerektiğini unutmamak önemlidir. Yani PPAP içeriğinin tamamı mutlak suretle standartlar doğrultusunda oluşturulmalıdır. Ancak müşteriye sunumu imalatçı level (Örneğin Level 1 . . .5 ) kategorisi doğrultusunda ayrışır. Q1 konusunun çıkış noktası da burasıdır zaten.

PPAP Gereklilikleri Nelerdir ?


  1. Tasarım kayıtları
  2. Mühendislik değişiklik dokümanları
  3. Müşteri mühendisliği onayı
  4. Tasarım FMEA
  5. Proses akış diyagramları
  6. Proses FMEA
  7. Kontrol planı
  8. MSA
  9. Ölçüsel analiz
  10. Malzeme performans incelemeleri
  11. Seri üretim proses çalışmaları
  12. Laboratuvar dokümantasyonu
  13. AAR (Görünüm Onayı Süreci)
  14. Örnek ürün (Boyutsal şahit numune)
  15. Şahit Numune (Görsel şahit numune)
  16. Kontrol fikstürleri
  17. Uygunluk raporları, onay kayıtları
  18. PSW (PPAP  Sunum Belgesi, PPAP Submisson Warranty)
Buraya kadar okuduklarınızın aslında standart, değişmez dokümanlar/gereksinimler olmadığını belirtmek isterim. Her ne kadar aynı bakış açısı ile aynı amaca hizmet etse de otomotiv sanayinde standart bir PPAP süreci yoktur.  Örneğin Rolls Royce 21 aşamadan oluşan kendi sürecini oluşturmuştur.  Ford ise 18 ana başlık altında süreçlerini toplamıştır. 

Her bir PPAP sürecini ayrı bir strateji olarak değerlendirmek ve planlamak gerekir. Bunu müşteri ile iamalatçı arasında bir müzakere olarak görmek gerekir. Bu nedenle PPAP'a konu üretim süreci devreye girmeden karşılıklı olarak antatlaşılmasında fayda vardır. Buradan anlayacağınız üzere, müşterinin istediğini yapmak asli görev iken, mevcut durumdaki şartları müşteriye kabul ettirmek de seçenekler arasındadır. PPAP sürecinin kilit noktası da budur.


PPAP Ne Zaman Gereklidir ?

PPAP, herhangi bir üretim parçasına mühendislik değişikliği geldiğinde (yani data değiştiğinde) veya bir parçanın ilk defa üretime girmesi aşamalarında mutlak suretle oluşturulmalıdır.

Bununla birlkte, imalat süreçlerindeki (makine,methot, üretim personeli değişiklikleri, malzeme değişiklikleri, üretim lokasyonu değişiklikleri..) değişiklikler de yeniden değerlendirilmelidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GD & T Terimi Nedir? GDT Sembolleri Örneği

Merhaba Sayın Okuyan, Bu yazıda GD&T teriminin ne anlama geldiği açıklanacak ve kısa bilgi paylaşılacaktır. Teknik resimlerdeki detay bilgileri içeren bu kavramın İngizlice karşılığı  G eometric  D imensioning and T olerancing açıklamasıdır. 2D ve 3D teknik çizimlerde geometrik ve ölçüsel toleransları tanımlayan sewmbol ve açıklamalardır. GDT sembolleri için ayrı bir yazı hazırlayacağım ancak bu yazıda fikir oluşturabilmesi adına sembollerden örnek paylaşacağım : Parallelik anlamına gelir. Yüzey, çap, eksen, .. için verilebilir. Yüzey için profil toleransı anlamına gelen semboldür. Ondülasyon miktarını niteler. Belirtilen toleransın tüm yüzey boyunca geçerli olduğunu belirten tanımlamadır. GD & T Verileri Nerede Kayıtlıdır ? Bu bilgileri içeren datayı 2D veya 3D  teknik çizimlerde bulabilirsiniz. Eğer mevcut değil ise müşterinizden veya ilgili mühendislik biriminizden GD&T'li datayı paylaşmasını talep etmelisiniz. Müşteri veya ilgili mühend

PPAP Seviyesi Phase 0-1-2-3 Farklılıkları

Bu yazıda, PPAP seviyeleri hakkında bilgi verilecek olup, fazlar arasındaki farklılıklar ve gereklilikleri ile ilgili konu başlıkları listelenecektir. Merhaba Sayın Okuyan, Ford ile çalışan bir Tier-1 tedarikçisi iseniz PPAP seviyeleri ve gereklilikleri ile ilgili mutlak bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Müşteri beklentilerini ve de isteklerini karşılayabilmenin anahtarı budur çünkü. PPAP Fazlandırılması (Phase)  PPAP 4 ana başlıkta fazlarına ayrılır. Bunlar: Phase 0   - Run at Rate (R@R) Phase 1 - Quality Verification Phase 2 - Production Verification Phase 3 - Capacity Verification Resimdeki sunum sayfasını powerpoint slaytı olarak ücretsiz indirebilmeniz için paylaştım